Inclusieve wetenschapscommunicatie
Deel 1 (Introductie + diversiteitscarrousel): 15 mei - Brussel
Deel 2 (schrijfworkshop Wablieft): 6 juni - Brussel en 24/25 juni online
Krijg inzicht in inclusiviteit, netwerk met diverse organisaties en stap buiten met je eigen toegankelijke tekst.
Sana Sellami introduceert je tot de principes van inclusieve communicatie. Wat houdt dat allemaal in? Ontdek welke bril je onbewust draagt en laat je eigen overtuigingen uitdagen!
In een carrousel ontdek je bestaande projecten en organisaties die werken rond minderheidsgroepen en diversiteit. Laat je inspireren en leer je blik verruimen. Blijf nadien zeker hangen om contacten te leggen.
(Optioneel) Tijd voor de praktijk: met ondersteuning van Wablieft schrijf je een heldere tekst voor laaggeletterden, die mogelijk gepubliceerd wordt in de Wablieft-krant.
(Optioneel) Online krijg je zowel voor als na de sessies basistheorie, oefeningen en inspiratie mee en ontvang je feedback in een one-on-one sessie met Katrien.
Deze opleiding bestaat uit twee delen: een theoretisch en netwerkgedeelte, en een (optionele) hands-on schrijfworkshop door onze coaches en sprekers:
Deel 1: Introductiesessie met Sana Sellami & diversiteitscarrousel
Wat houdt inclusieve wetenschapscommunicatie precies in? Waar moet je op letten en wat zien we over het hoofd? Hoe kan je bepaalde groepen bereiken? Met wie kan je samenwerken? Wat zijn good practices?
Op deze eerste dag bijten we ons vast in die vragen.
Deel 2: Hoe schrijf ik een heldere tekst voor laaggeletterden? Met Wablieft
Je kan de cursus eventueel volgen zonder deze schrijfworkshop (al raden we aan het hele programma te volgen). De inschrijvingslink daarvoor vind je onderaan de pagina.
Eén op de zeven volwassen Vlamingen is laaggeletterd. Zij hebben onvoldoende taal-, reken- of digitale vaardigheden om zelfstandig te functioneren in de maatschappij. Ook deze mensen wil je bereiken met je vragenlijst. Ook zij willen hun kinderen inschrijven in de Kinderuniversiteit. Ook voor hen is een artikel over je onderzoek interessant.
Na deel 1 heb je een goede notie van hoe inclusieve communicatie eruit kan zien en met wie je misschien de handen in elkaar kan slaan. Maar we sturen je graag met een concreet eindresultaat naar huis. Daarom ga je in een workshop van Wablieft (centrum voor duidelijke taal) aan de slag om heldere, laagdrempelige teksten te schrijven, specifiek voor een laaggeletterd publiek.
Je zal op ons online leerplatform al wat voorbereidende inhoud en een taak krijgen. In de workshop maakt coach Katrien Janssens je verder bekend met de technieken en aandachtspunten van helder schrijven voor een laaggeletterd publiek.
Thuis ga je verder aan de slag, en later krijg je nog een feedbacksessie in kleine groep of één-op-één, om het beste uit je tekst te halen.
Nadien
Als je koos om een artikel te schrijven in de stijl van de Wablieft-krant, ondersteunen we je om die af te werken en voor te leggen aan de redactie. Wie weet ligt je eerste schrijfsel dan al snel in de handen van héél wat lezers!
Ben je wetenschapper, wetenschapscommunicator of wil je een divers publiek bereiken met onderzoek?
Wil je je blik verbreden en een verfrissend netwerk opbouwen?
Ben je bereid om naar Brussel komen op 15 mei en je te laten inspireren door andere onderzoekers en projecten?
Sana & Katrien
Sana Sellami
Katrien Janssens
Creatieve en evenwichtige wetenschapscommunicatie
De SciComm Academy is een initiatief van SciMingo. Wij zijn een Brusselse vzw gericht op wetenschapscommunicatie. We willen wetenschappers aansporen om hun resultaten te delen met het brede publiek, én helpen hun tijdens dit proces.
Je kent ons misschien van projecten zoals Scriptieprijs of PhD Cup, en Wetenschap Uitgedokterd. Voor meer info: scimingo.eu
Heb je een vraag over de SciComm Academy? Contacteer ons!