Wat kan je verwachten?

We begeleiden jou van idee tot afgewerkte tekst.

  • Tijdens een fysieke workshop van een volledige dag leert Eos-redacteur Kim Verhaeghe jou alle geheimen van een populairwetenschappelijke tekst. Hoe bepaal je jouw kernboodschap? Hoe hou je het spannend? Hoe bedenk je een goede titel? Al tijdens de workshop steken we de handen uit de mouwen: je ontwikkelt het concept van jouw eigen artikel.

  • Verder zal Kim je ook een unieke blik geven in het reilen en zeilen van de Eos redactie. Hoe contacteer je nu best een journalist? Wanneer is iets nu echt 'nieuws'? Hoe vertel ik mijn verhaal?

  • Daarna werk je zelfstandig verder aan je populairwetenschappelijke tekst. Je schrijft en schaaft.

  • Maar je staat er niet alleen voor: je kan online alvast de belangrijkste lessen herhalen en je laten inspireren door tal van goede voorbeelden, in verschillende stijlen, vormen en genres.

  • Bovendien krijg je een online individuele feedback op jouw stuk van Kim, op een moment dat we onderling afspreken.

  • Als kers op de taart kan jouw afgewerkte stuk worden gepubliceerd door onze mediapartner Eos, op de website of in het magazine.

Coach

Kim Verhaeghe

Kim Verhaeghe is redacteur voor Eos Wetenschap. Hij schrijft niet alleen 'klassieke' teksten maar ook digitale verhalen, zoals blogs en vlogs.

What's in it for you?

  • Je leert anders schrijven

    De toolbox van populairwetenschappelijk schrijven kan ook van pas komen in je academische carrière, bijvoorbeeld bij het schrijven van subsidiedossiers of projectaanvragen.

  • Je vindt publiek

    Je stuk wordt mogelijk gepubliceerd door onze mediapartner Eos.

  • Je bouwt een netwerk

    Je zet je eerste stappen in wetenschapscommunicatie en het verspreiden van je onderzoek met het brede publiek. Je bouwt je netwerk uit, waar je op kan voortbouwen in de toekomst.

Vorige deelnemers

Mijn onderzoek in de pers!

Eva Boonaert

"In de opleiding populairwetenschappelijk schrijven leerde ik hoe een nieuwsredactie werkt. Dankzij de tips en persoonlijke feedback schreef ik een blog voor Eos Wetenschap die uiteindelijk door drie kranten werd opgepikt!"

Mijn doctoraat in begrijpbare taal!

Falco Van der Schueren

Schrijven voor een breed publiek was altijd een uitdaging, maar door deze cursus te volgen, heb ik het veel beter in de vingers! Het eindresultaat mag er ook zijn na vier jaar onderzoek, weten mijn vrienden en familie na het lezen van mijn blog bij Eos Wetenschap pas echt waar dat onderzoek nu juist over gaat.

Gemotiveerd door het eindresultaat!

Ellen De Keyser

"Dankjewel ook SciMingo en Kim Verhaeghe voor alle tips & tricks tijdens de opleiding Populair Wetenschappelijk Schrijven. Een cursus met een duidelijk eindresultaat werkt zo motiverend!"

Een absolute must!

Simon Geirnaert

"De training Populairwetenschappelijk schrijven heeft me geleerd hoe ik mijn onderzoek toegankelijk kan maken voor het brede publiek met een aantrekkelijk en begrijpelijk verhaal. Naast de deskundige en fijne begeleiding van Ilse en Kim, kreeg ik de geweldige opportuniteit om mijn verhaal te publiceren op EOS blogs. Een absolute must!"

Mijn onderzoek uitgelegd zonder vakjargon

Fran Prenen

Vaak krijg ik de vraag van familie en vrienden “En wat onderzoek jij nu precies in het labo?”. Voor een wetenschapper is het niet altijd gemakkelijk om dit uit te leggen zonder het gebruik van ingewikkeld vakjargon. In de cursus schreef ik een begrijpbaar artikel om de basis van één van mijn doctoraatsprojecten uit te leggen.
Watch Intro Video

Iets voor jou?

  • Ben jij een professioneel onderzoeker?

  • Moet of wil jij je onderzoek kunnen vertalen naar een vlotte, aantrekkelijke of zelfs spannende tekst?

  • Ben je bereid om voldoende tijd vrij te maken: niet alleen voor de workshop op 7 mei, maar ook voor de korte feedbacksessie en het schrijf-en schaafproces?

  • Wil je meer te weten komen over het het reilen en zeilen op de redactie van een wetenschappelijke tijdschrift?

Benieuwd naar het resultaat?

Neem eens een kijkje op de website van Eos!

Ontdek waarom onze bossen dode dieren nodig hebben, hoe Beethoven zijn gehoor terugkreeg, waarom virtual reality sport niet meer mensen aan het bewegen krijgt, en veel meer...

SciMingo

Creatieve en evenwichtige wetenschapscommunicatie

De SciComm Academy is een initiatief van SciMingo. Wij zijn een Brusselse vzw gericht op wetenschapscommunicatie. We willen wetenschappers aansporen om hun resultaten te delen met het brede publiek, én helpen hun tijdens dit proces.

Je kent ons misschien van projecten zoals Scriptieprijs of PhD Cup, en Wetenschap Uitgedokterd. Voor meer info: scimingo.eu

Heb je een vraag over de SciComm Academy? Contacteer ons!